вторник, септември 26, 2006

Big Brother 3

Гледам ли Big Brother 3? Ако се налагаше да отговоря на този въпрос преди ден-два щях да ви отговоря с „Не“ и щях да ви излъжа. Всъщност преди ден-два щях да искам да не съм сред групата от хора, които гледат Big Brother 3. „Интелектуалецът“ в мен нямаше да иска да го свързват с пошлата забава на плебеите. „Ние – Интелектуалците, сме друга класа, по-възвишена и по-забавна“.


Да, но явно аз не съм интелектуалец! Тайничко, с по едно око, но с неизпускащ интерес наблюдавах случващото се в къщата. Очевидно е че един интелектуалец не може да прави такива неща. Работата обаче е в това, че аз от малък си мечтая да бъда интелектуалец, но поради слабохарактерната си същност никога не успявам да се въздържа от съблазните на по – низките забавления – като Big Brother например. Винаги се предавам... Първо си казвам си „Не, това е под моето достойнство“, но после се предавам. Признавам пред съвестта си, че всъщност аз не съм интелектуалец, а само искам да съм такъв, след което сластно се спускам в простолюдното забавление. И се забавлявам....


Същото се случи и днес – 25.09.2006г. Днес щеше да се разбере дали Пламен ще си отиде, въпреки че е взел пари и по-важното дали съквартирантите ще разберат дали Пепи е Петьо. Дали той от комплексиран мъж с дълъг нос, ще се превърне в принцеса с малко чипо носленце. Застанах пред телевизора и не се отлепих до мига, в който не получих отговор на въпросите, които ме вълнуваха. „'бал съм го у интелектуалеца искам да видя какво ще се случи... Искам да знам!“....



Всъщност изпитвам симпатия към Пепи-Петьо. Докато беше в изповедалнята отговаряше на въпросите, които му задаваха изключително точно. Той добре осъзнаваше какво ще му се случи от тук нататък в къщата, как ще гледат на него останалите съквартиранти, дали съжалява, че е приел мисията. Съчувствах му, че няма да се изпълни желанието му, да се раздели с този отвратителен нос, който му пречи през целия живот. Този нос, който единствен заключва пътя му към звездната слава.



Този проблем се обсъждаше и на вън, в студиото на Ники Кънчев. Гости бяха известен травестит (съжалявам, но да ме убиете не мога да се сетя как се казва, но май първото му име беше Елза), известен пластичен хирург (тук вече със сигурност няма да се справя с името) и вокала на група P.I.F. (познавам физиономията му, но за името ще ми е трудно, май започваше с „Д“). Направи ми впечатление тяхното пълно единодушие по два параметъра: че Пепи-Петьо има грозен нос; и че Пепи-Петьо не е грозен (има излъчване, а пък хирурга добави, че понякога отклоненията от нормалното лице привличат, т.е. позитив). Никой не каза обаче нещо друго, че всъщност Пепи-Петьо има едно чудесно лице и че носът му си стои много добре там където е. Дали всички гости в студиото вярваха, че носът е главната пречка в живота на този човек. Дали наистина виждат това... Надявах се да не успее да спечели тази пластична операция, която толкова искаше. Ако я спечелеше от един комплексиран мъж с дълъг нос щеше да се превърне в един комплексиран мъж малко чипо носленце. Но освен това щеше да стане и известен притежател на странно изглеждащо лице със неестествено изглеждащ нос.


Мислено възхвалих сценаристите на предаването. Бяха задали задачата толкова трудна и невъзможна за изпълнение и навярно добре са съзнавали, че Пепи-Петьо ще се провали. Проблемът, който бяха изпуснали обаче е, че Пепи-Петьо не е съзнавал това. Толкова много му се е искало да се отърве от тази сериозна пречка в живота му, че наистина е готов да направи всичко. Видях едно смазано човешко същество, изгубило мечтите си точно когато ги е разглеждало в ръцете си и с удоволствие, нарочно е забавяло мига на тяхното консумиране. Мислено проклех сценаристите на предаването – приемат смазването на хора за добре съвършена работа.


После гласът му каза да изчака в изповедалнята, за да съобщи на съквартирантите.

Мислено възхвалих сценаристите на предаването, когато гласът, започна да обяснява на съквартирантите причините поради, които Пепи-Петьо една седмица е крил пола, с който се е родил. Той обясняваше всичко: за задачата, която му е поставил; как му я е поставил; колко време му е оставил, за да обмисли решението си. Точно така, кой е този човек, когото само един нос спира от осъществяване на най-съкровените му блянове, няма да каже „Да“ след дългото и пределно ясно изброяване на условията на участие, които завършват с думите: „Имаш 30 секунди да решиш, ако кажеш „Да“ влизаш (и бляновете ти са достигнати), ако кажеш „Не“ си отиваш (явно има хора, които по-силно се стремят към мечтите си). Аз на втората секунда ще кажа „Да“ (първата я оставям, за де се задейства говорния ми механизъм). Да, Big Brother този път успя – съквартирантите ще разберат проблема и ще приемат Пепи-Петьо.


Чух обаче, някой от мъжкарите да казва „Той като излезе ще му оправим носа и без операция“. Това ли чух.... нима не са прозрели, че всеки от тях на негово място щеше да направи същото. Мислено проклех сценаристите на предаването. След като ще имитират Господ Бог, то трябваше да знаят, че мъжкарите ще реагират по този начин. Трябваше да бъдат всевиждащи, за да бъдат и все-справедливи. Пепи-Петьо излезе и срещна присмехулни и презрителни погледи (дано този християнин Тодор му подаде ръка иначе е 'бах ти и християнина). Дали това няма да го направи още по-комплексиран мъж, пък с какъвто и да е нос.


Дано Пепи-Петьо разкара своя нос от главата си, това е единственият начин да си помогне. Той, носът му, достатъчно му помогна – изведе го до национална известност.


Втория въпрос, отговора, на който исках да видя беше, дали Пламен ще излезе. Да си призная покрай драмите с Пепи-Петьо не следях достатъчно този образ (все пак искам да съм интелектуалец, не мога да си позволя да гледам всяко предаване). От няколкото сцени знаех, че е с брада, че е инат (имаше някаква закачка с един от мъжкарите по въпроса да си сложи ли микрофона или не). Разбрах, че си носи библия. От жълтите вестници разбрах (все пак да не забравяме, че съм и слабохарактерен, така че и на това забавление не устоявам, може и да не си купувам, но задължително ги преглеждам, ако ми попаднат в ръцете), че е хомофоб, тъй като още първия ден заподозрял Пепи-Петьо като мъж, предрешен на жена. От вчерашното предаване разбрах, че има лошо отношение към Big Brother – считал го за сатанинско шоу, но че е взел пари, за да участва и въпреки това се отказва. Не знам... всъщност първия път, когато го видях за по-дълго време беше днес, когато седна в студиото, след като напусна къщата...


Позицията на Big Brother е срещу хомофобията, расизма и всякаква форма на дискриминация. Това ясно беше показано в предаването. Нещо повече, не просто остро осъжда тези явления, но и яростно ги сочи. Нека всички ние видим грешното и злото. Злото трябва да се мрази с цялата душа. Злото е способно да вземе 5 000 лева и въпреки това да напусне предаването и да твърди, че то е сатанинско. Проблема на Пламен е, че изповядва зли идеи. Той чете библията сам, той мрази хомосексуалните, той мрази циганите, той е взел пари... Дали пък дори не е и луд, откачен някакъв... Чрез фигурата на този човек Big Brother порицаваше тази лоши и недостойни качества, които трябва да бъдат изкоренени. И Big Brother насаждаше омраза - срещу лошите качества естествено, не срещу човека. Но някак си неусетно всички намразихме човека.


Пламен се появи зад кулисите. Чуха се освирквания. (Това ли е първият съквартирант, които е освиркан при излизането си? Аз поне за друг не се сещам.) Седна на отредения му стол. Водещия изреди другите гости: свещеник с смешна шапчица (чието има не знам), режисьорът Андрей Слабаков (винаги съм харесвал публичните му изяви, като режисьор не го познавам), някаква лингвистка (доцент ли беше, професор ли). Как ли се чувства, обикновен човек, станал национална звезда без сам да разбере как, в компанията на тези начетени люде. А сега говори де!


Християнския свещеник се нахвърли върху Пламен, за да порицае лошите му качества. Как смее да тълкува библията, завършил ли е някакво образование, което да му позволява да прави това, той не е разбра основния смисъл на християнството: Бог е Любооов!!! Бог е Любооов!!! - крещи с изцъклен поглед свещеника.


Мислено проклех сценаристите на предаването, как пък са намерили християнин изпълнен с толкова много омраза към злото. Направо би разкъсал човек, не разбиращ любовта, която представлява Господ Бог.


Андрей Слабаков каза, че не харесва Пламен, защото му се е наложило половин час да обяснява, как гейовете и циганите не са толкова лоши хора... а той всъщност не ги обича особено много. Мислено проклех сценаристите на предаването, как успяха да ме лишат от удоволствието да се радвам като видя този човек по телевизията. Сега винаги ще ми остане спомен, че се е ядосал поради изпитаната Любооов към хора, които не обича.


Тук излязох от стаята, може би все пак съм интелектуалец... Забавление, при което правят хората жалки не ми е забавно. (Така и не видях по-дълго Пламен, за да си изградя мнение мнение).


Мислех си... за Big Brother се твърди, че е едно реалити шоу (как се пише риалити или реалити). Имам чувството обаче, че не е такова. Реалити живота в повечето време е скучен и не се вързва с шоуто. В него нищо не се случва, той е сив и банален. Реалити живота спазва определени правила, шоуто ги нарушава. То бърничка там където човек е най-слаб, там където боли най-много. То го съблича. Показва го гол и казва на другите – „Ето, поучете се“. Това обаче не е реалити.


От къде дойде симпатията към тези двамата. Може би защото са голи срещу системата. Стройната организация от професионалисти – психолози, медийни експерти, рекламни специалисти, водещи, продуценти, рекламодатели, статистици, измервачи на рейтинги, маркетингови познавачи и т.н., внимателно изучава човека, изследва всеки негов детайл, стреми се да прогнозира всяко негово действие и накрая го смачква: „Ти си изучен. Това си... Да влиза следващия, моля!“

Не, няма да гледам повече Big Brother... или поне до следващия път.


Няма коментари: