петък, април 08, 2011

За това как разбрах, че съм станал чист чалгаджия

Скъпи приятели,


тези дни разбрах, че съм станал чист чалгаджия.


Не, това не е някаква внезапна хрумка. Ни най-малко! Дори напротив, аз станах такъв в резултат на дълги и задълбочени размишления. Смятам, днес, да представя, пред вас, моята винаги критична публика, един кратък очерк на тези размисли (да помислим заедно, така да се каже) и ако се окажа прав (нещо, за което нямам никакви претенции), то може би крайния резултат от нашите общи размишления ще бъде, че и Вие, моята интелигентна публика, сте чалгаджии също. Ако това е така, то ще сме намерили нещо, което ни единява, което пък със сигурност е добро, защото (известно е!) само единени ще пребъдем в света.


И така, как разбрах, че съм станал чист чалгаджия?


Преди дни, докато разлиствах интернетските страници и понаглеждах, кой как е със здравето, настроението, пък и с другите важни неща около себе си (кой може да изброи важните неща около себе си, та аз да се опитвам в този кратък очерк!), забелязах един клип, прикачен в известната по цял свят интернетна страница Youtube.


Клипът носеше заглавието – „Не моо се запра” (виж Апендикс І)


Несъмнено, дори и най-бегло запознатото ухо, без проблеми би разпознало чалга-елементите налични в клипа, и нещо повече, други уши (като моите например), добре познаващи характеристиките на чалга явлението, биха могли да бъдат дори още по-директни, обозначавайки „Не моо се запра” с термина „чиста чалга”.


Кои са елементите на чистата чалга, които може да извлечем от този клип?; или, за да сме по – конкретни във въпроса си – това, което виждаме, сериозно ли е или е някаква шега?


Този въпрос смятам за решаващ за разбирането на клипа в частност и чистата чалга като всеобщо явление.


Така поставен обаче, на въпроса, смятам, не може да се отговори правилно. Истината е, че тук нямаме отношение „или-или” – или сериозно или майтап - имаме и двете:


От една страна, оркестърът е напълно сериозен в песента си; и когато лирическия Аз заявява, че „Не мое се запре”, той е напълно искрен в това си твърдение; катаджията на пътя също „Не мое се запре” да взима; хората на дали пари за БМВ и те „Не моат се запрат” да дават и на катаджията; девойките от клипа и те „Не моат се запрат” да „врътнат краченце и завъртят коланче”; а и истина е – „Велик е нашия Войник – Велик!”


Мисля, че никой от нас няма да отрече абсолютната сериозност на така представените в клипа проблеми.


От друга страна, едновременно и същевременно, образите тук са представени по такъв прекален начин, че за всички е напълно наясно, че това е майтап, шега, не-истина.


Обърнете внимание например на първите две секунди , основния персонаж е застинал като в снимка, въпреки че е в жив кадър. Нали можем да си представим, как режисьора е казал „Цветино, клекни!... Вдигни си пръста… Широка усмивка!... Дръж така!... Камера!... Жесток си!” (Дай, дай, дай, дай, дай, дай, купон без край!) Съжалявам, ама само като си го представя и започвам сам да си се смея.


После, образа на полицая е така глуповат и осмян, че разрушава цялата истерия за подслушвания и полицейщина, която напоследък се разразява у нас. „Ама моля ви се, каква полицейска държава ще се прави с такъв материал!?” - си мисли зрителя и ще е напълно прав.


И, о чудо, оказва се че гледайки клипа, човек „Не мое се запре” да се смее!


Мисля, всички ще се съгласим, че двете нива – сериозното и майтапа – съществуват тук. А ако това е така, то може да заключим, че „чистата чалга” е един „сериозен майтап”,нали?


И сега, връщайки се към себе си и към заглавието на този пост, може да се каже, уважаеми читателю, съвсем сериозно,  този пост е майтап и казвайки това, заставам зад всеки един негов ред.


Майтапът със сериозни неща ме прави чист чалгаджия, а именно с това твърдение започнах днешния си пост. Оставам на вас сами да прецените дали съм прав и дали Вие също сте чалгаджии.


Благодаря на изтърпелите да стигнат до тук


Искрено Ваш,

Смелият Анонимко


Апендикс І

Няма коментари: