събота, март 26, 2011

Една малка песничка за Закон и Ред или да си припомним една добре забравена традиция

Скъпи приятели,
тези дни се присетих за една позабравена от мен традиция, а именно: тази, на постовете, в които пускам музика, придружена с преводи на български.

По този начин, скромно допринасям за разширяването на българското в интернет.

Песента, която ще ви представя днес е сравнително стара (особено, като се вземат предвид днешното все по-ускорително движение на историята, на която й трябва все по-малко време за обяви нещо за така уникално, че чак заслужаващо да бъде определено като "историческо"*).

Текста на песента ни занимава с десния популизъм.

Десният популизъм се харчи добре.
Та наистина, кой ще каже, че е срещу закона и реда - ще си помислят, че се шегува; а ако продължи да настоява, вероятно ще бъде обявен за фанатичен луд; а историята ни учи, че от голямата и неясна група на фанатичните луди, бюстителите на Закона и Реда измъкват по-ясно определените престъпници, психопати, болните и въобще всички, които е добре да бъдат въдворени.

"Въ-дворявам!" - думата е интересна, доколкото буквално остава повече място на въдворения (поне двор). Реалността обаче е различна от буквалността - тя е стеснена до размерите на стая (често споделена с още няколко други въдворени).

И така, понякога, шегуващите се с Закона и Реда зъвършват в стая, за да се научат на закон и ред (или казано евфимистично - превъзпитат).

Разбира се това става само понякога.
По-често хората сами решават, че мисленето им срещу Закона и Реда не е сериозно; че наистина са се пошегували; че дори и да не са се шегували, няма какво да предложат в замяна на тези две думички.

"Нима предпочитате анархия?!" - задава се въпрос, предпоставящ невъзможност на положителния орговор - "та тя е по-лоша от всичко!"

Като добър манипулатор аз обаче ще отговоря!
Зависи.

От Закона, от Реда и от Анархията



---------------------------------------------------------------------
*Предполагам, че това е резултат от общото действие на поне две фактора:
- глупавото човешко желание да преживеем исторически моменти
и
- необходимостта медиите да имат новини по няколко пъти на ден

Няма коментари: