неделя, март 16, 2014

Срелбата в Лясковец или как правозащитниците (разбирай - соросоиди!) ще излезнат виновни

Тези дни стрелбата в Лясковец, при която бе убит един полицай, а още трима бяха ранени разбуди духовете на на интернета (то вярно, те - духовете на интернета - всъщност никога не заспиват, а просто от една истерия преминават в друга, но така е израза).

Нормално, убития полицай Емил Шарков (лека му пръст) ни бе представен в най-светлите си краски (човек понякога си мисли: жалко, че смъртта е така устроена, че не дава възможност на починалия да бъде в съзнание поне още ден-два след настъпването й - щеше да чуе най-хубавите неща за себе си и да си отиде с убедеността, че е добър за всички).

Нормално, в Лясковец покрай жалейката обявиха, че ще направят паметник на починалия (нека да мине жалейката и ако му поставят и една плоча на лобното място това пак ще ми се издигнат в очите).

Нормално, журналистите започнаха да търсят отговорни по случая и пак нормално, погледите ни започнаха да се спират в главния секретар на МВР, ходещия виц (по думите на един приятел) Светлозар Лазаров (Светлософ - по думите на друг приятел) и министъра на МВР Цветлин Йовчев. 

Нормално и двамата си правят оглушки като въртят общи фрази, но все пак вярвам, че ако напрежението много се покачи, Светлозар - като по-малък бушон - ще трябва да гръмне (но пък не вярвам напрежението чак толкова да се покачи - ще го отнесат най-малките бушони - преките началници).

И все пак забелязвам нещо притеснително. Иззад цялата какофония започва да изплува следната нишка на разсъждение:

"Да, вярно е има допуснати грешки при провеждането на акцията; да, вярно е че четиримата полицаи от спецотряда са отишли неподготвени; да, вярно е че през годините системата за кариерно израстване в МВР е пълен хаос; да, вярно е че никой не знае какво прави в тази служба; да, вярно е че нагаждачите, с цялата си некадърност и отмъстителност, са завзели МВР (а МВР се е разпростряло върху цялата държава, която просто се е разпаднала), 

НО основната причина за случилото се не е всичко това! 

Основната причина за случилото се е че полицаите за започнали да се страхуват да действат поради всякакви"правозащитни" организации, които само ги чакат да почнат да ги съдят! Спомнете си Чакъра!"

Видиш ли, ако полицаите се научили да не се страхуват от всякакви гнусни правозащитници, ами реагирали твърдо на всяка подобна ситуация, нещата нямало да са такива (помнители Станимир Флоров, който копнееше за правомощията на милицията от преди 1989).

Слушам днес, Кеворкян интервюира и психолога Росен Йорданов, оставам с впечатлението, че стария агент Димитър едва ли не предлага, който не изпълни полицейско разпореждане да бъде гърмян веднага (но вижте и тази статия на уважавания от мен Тихомир Безлов - тя направо ме фрапира). 

Посланието е, че то това, че всичко се е разпаднало, задушено от некомпетентността на МВР, ще се оправи от самосебе се, като с магическа пръчка, само и само полицаите да бъдат по-смели на улицата.

Е, аз съм рационален човек и в магически пръчки не вярвам. Това послание не върши никаква работа. Освен това имам впечатление от полицейските действия на улицата, от лъжествидетелствата в съдебните зали, от въпиещия мързел, леност и глупост. Ето защо смятам, че подобно опростено обяснение обяснение за вредно и безотговорно. 

Накрая всички вкупом ще викнат Соросоидите са виновни, а полицията ще си остане същата свинщина.

Няма коментари: