вторник, август 21, 2007

За модерните технологии в изработването на писоари


Това тук е писоар.

Той е инсталиран в мъжката част (естествено) на обществената тоалетна, находяща се в градинката да джамията в гр. София.

Това което ми направи силно впечатление е надписът. Той представлява смесен информационно-рекламен материал на производителя и методите, които се ползват за борба с течностите, които се вливат в уреда.

Обикновените уреди се борят чрез ползването на вода. Тя се смесва с изхвърлените течности и ползвайки естествената си кинетична енергия ги отвежда към сложната градска система от подземно инсталирани тръби, които от своя страна чрез подходящи наклони, чупки и свързвания пренасят всичко към известния Гранде Лайнаре.



Това е Гранде Лайнаре.
По естествения си път така произведената смес пътува от канализационната система, по удачно разположената система от речни корита, а от там до моретата и океаните, а в случай на изпаряване влиза в досег и с небесата. От там частици от нея могат да паднат и под формата на благодатен и напоителен дъжд. Така ползващия писоара се свързва с планетарния цикъл.

Друг известен метод за справяне с неприятните последици от изхвърляните течности е химическия. За него е характерно, че същият не свързва пряко изхвърлящия течности с небесната шир, а го прави непряко (така да се каже опосредено). При него отделената течност ползвайки естествената си кинетична енергия влиза в съдче съдържащо тайна химическа съставка. Ставащото вътре е тайна, известна само на професионалните био-химици и на по-любопитните граждани. Предполага се, че молекулите на химическата течност обграждат молекулите на изхвърлената течност и след кратък био-химичен двубой с тях ги отказват от вредните им навици, най-вече от мириса.

След известно време старите химични бойци се уморяват, а може да се каже, че и деградират. Още от древни времена е известен следния феномен. Когато войните стоят по границите на империята и се бият с варварите постепенно те придобиват и някой от привичките на същите тези варвари - облекла, песни и вредни навици, а не рядко и смесени отрочета. Като причина за феномена учените изтъкват факта, че освен да се бият воините имат и други физиологични нужди като например пиене, ядене и изхвърляне на телесни течности - някои в специално пригодени за целта нужници, а други в още по-специално пригодени за целта канали (които аз също бих нарекъл нужници тъй като наистина на нужни). Постепенно войните и от едната и от другата страна започват да се разбират само помежду си и стават напълно неразбираеми за хората от цивилизациите, които принадлежат. Това ги кара да си останат на мястото където са разположени и след време, предвид на царящото разбирателство, да създадат своя собствена цивилизация, която да защитават от варварите.

Така и със сместа от химическата тоалетна. Тя става разбираема единствено само за себе си, а придобития аромат, колкото и естествен да е при създадените обстоятелства, започва да не се харесва на околните. Отговорните фактори изхвърлят сместа, от където тя спокойно влиза в планетарното кръгообращение. Именно затова наричаме този метод "непряко свързване на изхвърлящия течности с небесната шир".



Но да се върнем към съвременните писоари и тяхното справяне с вековния проблем "Изхвърляне - Вселена". Надписът, който се чете на приложения в дясно документален материал ясно казва какво не е посредник между изхвърлящия течности и небесната шир. Посредникът не е вода, не е химия и не е ток.

Не е написано обаче какво е посредникът. Следователно е поставена загадка с три отрицателни известни.

Какво е посредникът?
Естествен отговор е, че посредникът е лайно, но предвид спецификата на опосредяванте обекти не считам, че е верен, така че моля да не се отговаря на въпроса по този начин.

Благодаря!

Няма коментари: