неделя, ноември 18, 2007

Канада затвори вратите си пред американските противници на войната

от Аарон Гланц (Aaron Glantz)
превод Смелият Анонимко

Двама американски дезертьори, избягали в Канада и потърсили статут на бежанци, въз основа на несъгласието си с войната в Ирак, загубиха делото, в което искаха Върховния съд на Канада да разгледа техните случаи.

След като преди две години имиграционните властти отказаха статута на Джереми Хинзман (Jeremy Hinzman) и Брандон Хъгей (Brandon Hughey), в четвъртък (15.11.2007), Върховния съд отказа да изслуша тяхната жалба. Изтъкнатата причина беше, че в случай на завръщане в САЩ, животът им не би бил застрашен, нито пък съществува опасност да бъдат изложени на "жестоко и необичайно отношение или наказание".

Хинзман и Хъгей дезертираха от американската армия през 2004, след като разбрали, че техните формирования ще бъдат дислоцирани в Ирак, за да се включат във война, която според тях е неморална и незаконна. Те считали, че службата им в Ирак, би ги заставила да извършват престъпления против цивилното население, и че биха били преследвани от правосъдието в случай на завръщане в САЩ.

Понастоящем в Канада има около 200 американски дезертьори. Сред тях е и Раян Джонсън (Ryan Johnson) от Василия (Visalia), Калифорния, който избягал през 2005, в деня, в който подделението му се премествало в Ирак. "Канадското правителство взе решение да не участва в една нелегална война" - заяви той пред Интер Прес Сървиз. "Канада се готвеше да влезе във войната, но след като ООН не я санкционира, страната реши да не взима участие. Това е основната причина да дойда тук. Канада усеща войната в Ирак, така както и аз".

Въпреки това, имиграционите власти на Канада заявиха, че "като обикновенни войници" американските противници на войната "не могат да бъдат държани отговорни за нарушенията на международното право извършени от САЩ в Ирак". Освен това и, че "от обикновените войници не се очаква да правят свои самостоятелни оценки относно законноста, на който и да е конфликт, в който им е заповядано да воюват". Не на последно място като причина за отказа се сочи, че не съществува международно признато право, да не се одобрява конкретна война."Разочароващо е това, че Върховния съд на Канада не пожела дори да изслуша нашия случай," - каза Джонсън. "Със сигурност, това не е нещо обичайно. В други решения, свързани с бежанци, съдът се е позовавал на законността на войната. Не мога да разбера, защо в нашия случай той отказа да вземе в предвид този въпрос."

Говорителят на канадския министър по имиграцията разгледа съдебното решение от друг ъгъл. "Канадците желаят имиграционна система, която да помага на истинските бежанци" - каза Майк Фастер (Mike Fraser) пред Ройтерс."Всички, които желаят да получат бежански статут в Канада имат право на процес и кога са са изчерпали всичките си правни възможности, ние очакваме, те, да проявят уважение към нашето законодателство и да напуснат страната."

По време на Виетнамската война между 30 000 и 60 000 наборници потърсиха убежище в Канада. Ветерани от онова време казаха, че атмосферата в държавата днес е много по различна от тази през 60-те и 70-те.

"Пределно ясно е, че нашето правителство е про-[Джордж] Буш и [желае да] убеди Америка, че канадската граница е много сигурна" - каза Лий Заслофски (Leigh Zaslofsky), който бяга от САЩ през 1970 и сега координира кампанията за подкрепа на противниците на войната. "Когато дезертирах имах възможност да кандидатствам за постоянно пребиваване в страната, ако получа определен брой точки. Бях приет с готовност в Канада и нямах опасенията, че ще бъда изпратен обратно в Съединените Щати."

Дори след решението обаче, американските противници на войната не са изправени пред незабавна депортация. След като загубиха обжалването пред Върховния съд Хинзман и Хъгей ще преминат през "тест за оценяване на риска от изгонването", който трябва да определи дали в САЩ за тях съществува риск от мъчение, смърт или жестоко и необичайно отношение. Това е само началото на процеса по депортация, който може да отнеме години. "Имаме още известно време преди някой от нас да е изправен пред реално депортиране" - каза Раян Джонсън.

Дезертьорите, освен това имат възможност да кандидатсктват за постоянно пребиваване в Канада по хуманитарни съображения или по състрадателност (compassionate).

Междувременно, поддържниците на американските войници в Канада, насочват своите усилия към Канадския Парламент, в който се надяват да прокарат закон, който да промени съществуващата политика. Всичко това, въпреки съпротивата на премиера Стефен Харпер, Национал-демократическата партия и Блокът на Квебек. Те обаче се надяват да привлекат левоцентриската Либерална Партия и така законът да бъде приет дори и без подкрепата на Харпер.

"Когато се записах в армията през Ноември 2003, аз мислех, че Ирак разполага с оръжие за масово поразяване и е свързан с атентатите от 11 Септември" - каза Джонсън. "Нашия президент, вицепрезидент и Доналд Ръмсфелт ни излъгаха. Те предадоха американския народ. Предадоха всеки войник, който изпратиха, за да воюва във война под измислен предтекст и алчност."

Джонсън не е виждал родителите си откакто е избягал в Канада преди две години.

(Интер Прес Сървиз)

Powered by ScribeFire.

Няма коментари: