четвъртък, май 13, 2010

Здравей истинско тяло или една неочаквана песен

Така се случи, че докато си разсъждавах по своите си неща и нагъваах ръкотворния си сандвич с кашкавал се натъкнах на едно произведение на Уилиям Бърд. В него ме впечатлхаме няколко неща:

1. Външния вид на певците. Гласовете им са сякаш чужди, не са техни. Усещането е, че едва ли не само си отварят устите, а звукът идва от другаде. В края на клипа, разбира се, става ясно, че това е репетиция, и вероятно, ако се бяха облекли строго и канонично, като за официален и строг концерт, едвали шяха да създадат такова чувство и най-вероятно нямаше да ми направят никакво впечатление.

2. Музиката - да музиката бе хубава. Обичам такъв тип унасящо пеене

3. Заглавието - то в същност най-много ме впечатли - Ave verum corpus - Здравей истинско тяло.

4. Текстът

Ave verum corpus, natum
de Maria Virgine,
vere passum, immolatum
in cruce pro homine,
cuius latus perforatum
fluxit aqua et sanguine:
esto nobis praegustatum
in mortis examine.
O Iesu dulcis, O Iesu pie, O Iesu, fili Mariae.
Miserere mei. Amen.


Здравей истинско тяло, родено
от Девата Мария,
истински страдащо, пожертвано
на кръста за човечеството,
чиято пронизата страна
разля сълзи и кръв:
Може би то е за нас предчувствие
за изпита на смъртта.
О Исусе скъпи, О Исусе милостиви, О Исусе, сине на Мария,
милостта си дай над мен. Амин.

Някак изненадващо е, че съсредоточие тук е именно тялото, смърттното, отчаянието. В търсенето на надежда има някаква безнадежност. Авторът на текста е страдал за тялото си - или по не така на мен ми се струва. Разбира се това е Ренесанс, а на всички нас от малки ни се набива в главите, че ренесанса е характерен с това, че отново обръща внимание на човека, човешкото тяло и гръцката склуптура. Така че текста не излиза от тази обща представа за засилен интерес към физическия свят. Това, което се бие с набиваното в главите ни за света обаче е липсата на жизнерадостност. Това не е просто красивото гръцко тяло източник на удоволствие, радост и сила. Това е тялото причина за страдание, тялото което лее кърви и сълзи, тялото което ще остарее и ще умре. Тялото което носи нещастие.

Ave verum corpus - това си ти.

Няма коментари: