четвъртък, юли 08, 2010

Текст за измамника

Срещам се с какви ли не хора, но от всички най-обичам измамника.

Не е лесно да бъдеш измамник. Необходими са някои изключително ценни качества - бърза мисъл, аналитичен ум, смелост... Не всеки може да е измамник.

Едновременно, изамника е зависим от вярата. Той обича хората да му вярват. Обича...? Не, той обожава чуждата вяра в него. Без нея той линее. Измамник, комуто не вярват не е никакъв измамник - той е посмешище. Но когато му се вярва... О, когато му се вярва, той лети понесен на крилете на чуждото доверие, носен на вълните на вярата и щастието.

Измамникът твори реалност. Реалността в главата на другия кара измамника сам да вярва. Всичко, което измамникът казва, обещава и убеждава другия придобива телесност. Става истинско и възможно. Ща един кратък период от време щастието каца на рамото на вярващия. "О, как те чаках щастие! Точно теб... Точно теб..."

Измамникът прави хората щастливи и изпълнява мечтите им.

"Поискайте и ще получите!" - казва измамникът, а аз, за да отровя това щастие ще кажа - "Внимавайте какво искате!"

1 коментар:

Анонимен каза...

Наричам измамниците "продавачи на мечти". Хората имат нужда от илюзии, от това да вярват, че има нещо повече от сивото ежедневие, че животът им би могъл да бъде много по-добър, че те биха могли да бъдат между избраните.

Понякога благодарение на измамници се създават неща, които иначе никога не биха съществували. Това е и шанс за нормалните съвестни граждани да ги оценят и реализират на стабилни основи.