събота, юли 24, 2010

Човекът - вечния бунтовник

Спомням си, един от доводите на Великият инквизитор към Христос беше че, човекът е вечен бунтовник (не знам дали е задължително да протечете Братя Карамазови, но просто опитайте да прочетете тези 10 страници от романаш - те са прекрасни); Че дълбоко в природата му е заложено несъгласието с установения ред.

Убеден съм в това!
В мистичната ми вяра в доброто съм сигурен, че този бунт е човешкото спасение. Всеки ред установен от човека е далечен отблясък на злото - опит да се отнеме от човека неотменимото му право да бъде свободен. Защото дълбоката отвъд-правна и отвъд-юридическа свобода по същество е безредие спрямо всеки човешки ред.

"О, не! Анархията и безредието са врагове на свободата!" - ще подскочат морализаторите.

Добре, може да е така, но погледнете това клипче. Показва едно дребно неподчинение на реда. Не се ли идентифицираме някак несъзнателно с бунтовника? Не пляскаме ли всички заедно с тълпата? Не искаме ли да победи той, а не представителите на реда? Самите представители на реда, не искат ли да се скрият в тълпата и да пляскат на бунтовника?

Сигурно е голяма шизофрения да си представител на реда - да изпълняваш задължения противни на бунтовническата ти природа.


3 коментара:

Анонимен каза...

Ако продължаваш по този начин , ще започнат да те харесват и ... край на спокойствието :-))
Какъв е смисълът от бунтуването , когато няма към кого да го насочиш ?
За клипчето -> Съединените Американски Щати . Човекът е идиот , публиката са идиоти , играчите на терена са идиоти и полицаите са идиоти = бунтът на идиота в едно идиотско общество .
Ама че работа ... сега се налага аз да пиша анонимни коментари в блог.бг , за да не изгубят тренинг "поетите" и "писателите" там .
Лош човек си ти БТП :-))

sartorium

Смелият анонимко каза...

Някога мислех, че хората в САЩ са идиоти. После попаднах на една книга (както винаги нещата започват с една книга) "Демокрацията в Амрека" на Токвил (в англиски превод, френския ми е непознат) и тогава се оказа, че омразата, която изпитвах към тях, имаше дълбоки основания. Разбрах, че са се превърнали в тази велика сила, която са, не защото са били идиоти, напротив всъщност са доста мъдри. А амз празих великата сила, която са и затова ги наричах идиоти. И когато разбрах, че са били мъдри, а не идиоти, изведнъж престанах да ги мразя и сега дори бих казал, че ми харесват.

Бунтът не е насочен. Бунтът е неподчинението. Най-прекрасния начин за бунт, разбира се, е смеха - осмеем ли реда - свършил е, ударен е точно там, от където не може да се възстанови. Насилието срещу реда го кара да се върне в още по-голям ред. Дано да има още повече идиоти като този. Така че анонимните ти коментари в блога ще бъдат добри, ако предизвикват смеха на поетите, което ще ги направи по-малко поети и повече човеци.

Анонимен каза...

Сериозно казано , обществото в Америка е наистина идиотско . И всеки индивид там , разглеждан като част от това общество е идиот . Но започнеш ли да разглеждаш индивида като личност , като нещо самостоятелно (изведен извън рамките на американското обществено поведение и мислене) , с изненада откриваш (поне аз) , че има невероятно умни и интелигентни типове . И точно тези личности са причина за величието на Америка .
Иначе Щатите в момента са в своя апогей и както всички велики империи в историята на Земята (вавилонска , египетска , римска , византийска и т.н.к) си мислят , че са вечни и безсмъртни .

Виж , за анонимните коментари ... страхувам се , че не успях да направя някой там повече човек . Дали пък съблогърът янчеф не си сложи пълна модерация след анонимните ми коментари , защото вече не е издържал от смях ? Да , може да е заради това ... сигурно сега е страхотен човек ...макар че към края на разговора ни крещеше , че съм имал дълъг нос като на някой си дьо Бержерак (или нещо подобно) . Сигурно ме е взел за блогъра бале , хахаха .
Да , ще послушам съвета ти . Наистина , ако се откажат от литературния тормоз (което според мен трябва да е подсъдимо) ще си останат само хора . За добро или зло .
Все пак най-любимото ми занимание в блога си остава да измъквам от говната блогъри , които са се осрали ама наистина до шия . Наистина е много по-лесно да донавреш някой в оборската тор , след като и без друго вече е затънал до веждите в нея . Обаче я се опитай да го изкараш в такъв момент като бистра капка роса :-))
И все пак си мисля , че сгреши като реши да се преместиш тук . Мястото на един смел анонимен е в блог.бг . А тук е място за хора , които искат да кажат нещо с лицето си . Блоггер е трибуна за изява на личности , които разчитат изключително на лицето си , имиджа си , авторитета си и своето положение в обществото . Когато човек влезе в този сайт , той търси определено лице , а не просто сърфиране из блогове . В блог.бг е обратното - там няма задължаващи авторитети (в смисъл няма личности , които чрез постиженията си да изискват непременното ти уважение). Там си , как да кажа ... сободен .
Ах , ако модераторите на блог.бг сега прочетат какви ги дрънкам , със сигурност няма да сляза от Първа през следващите няколко години :-))

sartorium