четвъртък, юни 24, 2010

Читанка

Убеден съм, че след време пиратите ще бъдат на мястото на днешните еко-организации.

Преди 20-30 години на зелените се гледаше като на нещо екзотично. Екзотично, екзотично, но с екзотиката си направиха така, че днес зеленото е абсолютен мейнстриим.

Това добре ли е или е зле? Ами не знам със сигурност, но по-скоро ми изглежда като да е естественото развитие на всяка обществена идея. В началото цветуща и пълнокръвна, а накрая уморена, овехтяла и омръзнала.

Днес пиратството е цветната екзотична идея. Като такава тя се спуска смело срещу големия бизнес, за да бъде, в последствие, напълно завладяна от него. Оптимизмът в този кръговрат, разбира се, идва от усещането, че всяко нещо, обезкървено и посивяло от контакта си с големия бизнес, поради собствената си изпразненост от полезно съдържание, предизвиква естествената необходимост за нещо ново и цветно.

И така, пиратството ще пребъде и ще умре в своя собствен цикъл на развитие.

О да, да, знам много добре, че да се използват термини от жизнената физиология в сферата на идеите е сериозно подвеждаща грешка, но също така знам и че всяка идея се заражда, развива и умира в човека и само в него. А човека по силата на естествения си път се ражда, развива и умира. Заедно с него раждат се, развиват се и умират идеите му.

"Но идеите са извън хората" - ще каже скепчитно настроения към идеята читател и вероятно ще е прав. В своя защита ще кажа само, че идеите, за които той говори са недостижими за хората, а аз говоря за по-дребните идеи - тези, до които можем да достигнем. Те изчезват в нас и с нас, а ако с тях успеем да повлияем на някой друг това вече ще са идеите на този друг, не нашите.

Стига толкова за идеите.

Днешния ми пост бе породен от едно прессъобщение на МВР за престъпна група пирати създала виртуална библиотека с книги, които разпространявала безплатно в интернет. И като прочетох това прессъобщение се възмутих искрено.

Що за идиотщина е това!

А после погледнах и други реакции в интернет и останах доволен, че като цяло хората са на моето мнение. На всички това прессъобщение изглеждаше някак ненормално. И всички се възмущаваха.

Обаче като ми мина възмущението и си рекох:
"Абе, съвсем сме се сбъркали! Как може въобще това прессъобщение да ни възмути? То е толкова абсурдно по съдържение, че единствената нормална реакция трябваше да бъде чистосърдечен смях. Нормално е абсурдът да президвиква смях. Абсурдът възмущава и дразни само простите хора. Явно не сме чели много от тази читанка и сме си останали прости и недоучили - и аз начело с вас читатели мои.

И после нещо се размечтах. Размечтах се да отида с група приятели пред ГДБОП и като минават компетентните органи да се заливаме от смях заради целия абсурд, с който ни заливат.

Би било наистина много смешно.


Да, след 20 - зо години, че и по-малко, на всички продукти ще пише pirate, но сигурен съм и тогава ще има свежи идеи, които ще забавляват хората.

Хайде със здраве отивам да се приспивам с една книга.

Няма коментари: